تلفن تماس: 09125540901 

از گذشته تاکنون همواره سوار کردن ملات در ساخت بناها یکی از موارد مهم برای سازندگان به شمار می‌رفته است. به همین منظور، برای این قسمت از سازه‌ها، از توری‌های طبیعی در قدیم مانند نی و طناب تا شبکه‌های فلزی امروزی به نام رابیتس استفاده می‌شده است. امروزه، یکی از محبوب‌ترین مصالح در صنعت ساختمان‌سازی رابیتس است که جایگاه ویژه‌ای در ساخت نما، سقف کاذب و دکوراسیون داخلی سازه‌ها پیدا کرده است. در ادامه با فرامفتول همراه باشید تا به بررسی این محصول فولادی بپردازیم.

رابیتس یا راویز چیست؟

از فرآیند کشش عرضی و پرسکاری در ورق‌های گالوانیزه گرم، ورقه‌های شبکه‌ای تولید می‌شود که به آن، «رابیتس» می‌گویند. رابیتس در بازار ایران با نام راویز هم شناخته می‌شود، در حالی که رابیتس به انگلیسی Rib lath می‌باشد. این محصول از پرکاربردترین ورق‌های فولادی مشبک با ضخامت 0.25 تا 0.5 میلی‌متر است و امروزه در صنایع گوناگون به‌ خصوص صنعت ساختمان‌سازی، کاربرد دارد. رابیتس مانند ورق‌های گالوانیزه بسیار مقاوم است، به طوری که می‌تواند جاذب خوب انرژی و استهلاک‌دهنده آن باشد و در شرایط آب و هوایی گوناگون دوام خوبی دارد.

انواع رابیتس

در این بخش به بررسی انواع راویز خواهیم پرداخت، مانند تمام مصالح ساختمانی، این محصول فولادی هم انواع مختلفی دارد که می‌توان آن را بر اساس ستون، وزن و چشمه‌ دسته‌بندی کرد. اگر قصد رابیتس‌کاری ساختمان خود را دارید، باید از رابیتس‌کار یا همان راویزکار کمک بگیرید، او مشخص می‌کند که باید چه رابیتسی با چه وزنی تهیه کنید، از طرفی با تماس با کارشناسان فرامفتول می‌توانید مشاوره‌های خوبی را دریافت کنید.

ابعاد رابیتس

عمدتا راویز بر دو اساس وزن و تعداد ستون تقسیم ‌بندی می‌شود و ابعاد گوناگونی دارد. هر چه ضخامت رابیتس بیشتر باشد، وزن آن بیشتر می‌شود و این موضوع بر روی قیمت رابیتس نیز اثر می‌گذارد. هم‌چنین، ستون‌های رابیتس از دو یا سه ‌ردیفه تشکیل شده‌اند که به این ردیف‌ها چشمه گفته می‌شود. در محور طولی، رابیتس‌ها، 9، 11 یا 13 ستون دارند و با توجه به تعداد همین ستون‌ها، در وزن‌های سبک، نیمه سنگین و سنگین دسته‌بندی می‌شوند.

 ویژگی‌های رابیتس باکیفیت

هرچه تعداد ستون‌ها بیشتر باشد، راویز با کیفیت‌تر است و ملات کمتری هم نیاز دارد و البته قیمت رابیتس در این نوع هم بیشتر است. از سوی دیگر، رابیتس با ستون کمتر، معمولا ارزان‌تر است و می‌توان از آن‌ها برای سازه‌های سبک استفاده کرد.

روش تولید رابیتس

ماده اولیه تولید رابیتس، ورق گالوانیزه است. به همین دلیل قیمت رابیتس گالوانیزه به نوعی بر پایه قیمت ورق گالوانیزه تعیین می‌شود. به طور خلاصه تولید رابیتس را می‌توان به دو مرحله شکاف‌زنی و کشش عرضی تقسیم‌بندی کرد. ورق گالوانیزه با عرض نزدیک به 30 سانتی‌متر در دستگاه شکاف‌زن قرار می‌گیرد. در این دستگاه که مشابه یک دستگاه پرس ضربه‌ای است به کمک یک سنبه روی ورق شکاف‌هایی با محل مشخصی ایجاد می‌شود.

پس از ایجاد این شکاف، روی ورق باید کشش عرضی انجام شود تا چشمه‌های راویز شکل بگیرد. چشمه‌های راویز عموما مربعی، دایره‌ای و لوزی شکل هستند که در ایران چشمه متوازی‌الاضلاع‌ گونه، متداول‌ترین است. این مرحله به کمک یک سری غلتک انجام می‌شود و ورق در راستای عرض خود کشیده ‌می‌شود. این مرحله باعث افزایش عرض و ایجاد فضای خالی بین ستون‌ها می‌شود. با برش رابیتس در طول مشخص یک برگ محصول با ابعاد استاندراد تولید و راهی بازار می‌شود. وزن برگ نهایی تعیین‌کننده قیمت رابیتس است. هزینه این فرآیند به قیمت ورق گالوانیزه افزوده می‌شود و قیمت محصول نهایی مشخص می‌شود.

کاربرد رابیتس

فلسفه استفاده از رابیتس در یک بنا، سوار کردن ملات می باشد. اما این موضوع در موارد زیادی می‌تواند کاربرد داشته باشد که مهم‌ترین آنها عبارتند از تولید سقف رابیتس، سقف کاذب رابیتس، گچ کاری و ابزار سقف، سوار کردن ملات بر روی تیرآهن و آرماتور، پوشاندن بتن سیمانی با ملات، نصب پلاستر، ترمیم دیوارهای ترک خورده، دکوراسیون آشپزخانه، استفاده از رابیتس برای زیباسازی نمای آشپزخانه اوپن و ساخت حجم‌های سیمانی و گچی برای نور مخفی در سالن. برای پوشاندن کانال های تأسیسات، پوشاندن تیرآهن و آرماتور و پوشش بتن سیمانی نیز از رابیتس استفاده می شود.

مزایای استفاده از رابیتس

به طور کلی رابیتس یکی از سازه‌های فلزی پرکاربرد است که می‌توان از آن در موارد گوناگونی استفاده کرد. در ادامه، از مهم‌ترین مزایای آن، بیشتر بخوانید.

  • با رعایت اصول مهندسی و جوش‌های مناسب، از امن‌ترین سازه‌ها می‌باشد.
  • سرعت اجرای این سازه در موارد گوناگون، بیشتر از راهکارهای مشابه است.
  • راویزکاری آسان است و به دلیل شکل‌پذیری زیاد، می‌توان آن ‌را به طرح‌های گوناگونی تبدیل کرد.
  • برای نصب و اجرای آن به نیروهای متخصص نیاز نیست.
  • تهیه رابیتس آسان است و فراوانی مناسبی در بازار دارد.
  • با توجه به نیاز مشتری، قابل تغییر است.
  • قیمت رابیتس مقرون به‌صرفه است.

معایب استفاده از راویز

در کنار مزایای بسیار، رابیتس ضعف‌های خاص خود را هم دارد. با توجه به نکاتی که در ادامه آورده‌ایم، می‌توانید این سازه‌های فلزی را بهتر بررسی کنید.

  • در صورت استفاده اشتباه از راویز، ممکن است وزن سازه بالا برود.
  • رابیتس خاصیت آکوستیک ندارد و نمی‌تواند به عنوان عایق صدا عمل کند.
  • دارای محدودیت‌هایی در فضای گچ‌کاری است.
  • عمل شاسی کشی باید در آن به درستی انجام شود تا سازه دچار خوردگی نگردد.
  • در صورت نداشتن تجربه کافی در نصب، ممکن است پوشش نهایی که گچ یا سیمان است، دچار ترک خوردگی شود.

0 Comments

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *