سیم خاردار به انگلیسی barbed wire، در اواخر قرن 19 میلادی به خانواده محصولات فلزی اضافه شد. در ابتدا، با هدف ایجاد مانع در عبور و مرور حیوانات و حفاظت اختراع شد. رفته رفته، همزمان با پیشرفت بشر و تجهیزات، این محصول نیز با انواع و کاربردهای گستردهتری به بازار ارائه شدند. در ادامه به بررسی کلی سیم خاردار، انواع و نحوه تولید و نصب آن میپردازیم.
سیم خاردار چیست؟
به انواعی از سیم مفتول که در طی ساخت، مجهز به تیغهای تیز میشود، سیم خاردار میگویند. برای تولید این محصول از سیم مفتول استفاده میکنند که یکی از محصولات مفتولی تولید شده از فولاد نرم است. این محصول مفتولی میتواند به صورت خطی در یک امتداد قرار گیرد؛ یا این که به صورت حلقههای متوالی در یک قطر مشخص، یک تا دو متر عرض و طول دلخواه را پوشش دهد.
انواع سیم خاردار
این محصول دارای دو نوع اصلی خطی و حلقوی بوده که هرکدام از آنها با توجه به ویژگیها، کاربردهای مخصوص به خود را دارند. در یک تحقیق با موضوع انواع سیم خاردار، نزدیک به هشتصد نوع مختلف شناسایی و مشخص گردید که این گوناگونی انواع می تواند در جنس و سایز سیم اصلی، خار یا تیغ و همچنین در روش به کارگیری آن باشد.
سیم خاردار خطی
سیم خاردار خطی همانطور که از نامش پیدا است، به شکل خطی تولید و نصب میشود. به این نوع سیمهای خاردار دسترسی بیشتری وجود دارد و برای استفادههای عمومیتر به کار میرود. از جمله مواردی که میتوان این نوع سیم را مشاهده کرد، در زمینهای کشاورزی، خانهها، فرودگاه و … مواردی است.
سیم خاردار حلقوی
بستهای موجود در سیم خاردار حلقوی موجب میشود که این سیمها به صورت حلقه حلقه بوده و مانع از باز شدن خطی آنها باشد. ساختار این نوع سیمها به این شکل است که از یک سیم یا رشته مفتول به عنوان راستا و دو سیم دیگر به عنوان خار استفاده میشود.
بهترین نوع سیم خاردار
هر دسته از انواع سیم خاردار ویژگیهای منحصر به فرد و کاربردهای مخصوص به خود را دارد. اما اگر بخواهیم به صورت فنی آنها را برسی کرده و بگوییم که بهترین سیم خاردار کدام است؟ بهتر است که ابتدا انواع دستهبندی این محصول را شناسایی و ویژگیهای هر یک را مطالعه کنیم. سپس بر اساس نیاز خود، محصول مفتولی که بیشترین تطابق را با نیازهای ما دارد، انتخاب کنیم.
کاربرد سیم های مفتولی خاردار
مشخصا، کاربرد اصلی سیم خاردار در حصار کشی میباشد. اما این که حصار در چه مکانی قرار میگیرد، عملا تنوع کاربرد برای این محصول مفتولی را ایجاد نموده است. برای مثال، حصار میتواند برای یک مزرعه کوچک یا یک دامداری محلی، کشتزارهای بزرگ یا یک پروژه صنعتی موقت و یا حتی در محصور کردن یک پتروشیمی کوچک به کار رود. میتوان صدها نوع دیگر از کاربردهای این محصولات مفتولی شناسایی و معرفی نمود که در زیر به چند مورد دیگر اشاره میشود.
پس از استفاده در جداسازی حیوانات از مزارع و منازل انسانها، سیم خاردار در شرایط نظامی بیشترین کاربرد را دارد. برای افزایش مهارت سربازها به هنگام حمله دشمن از این محصول استفاده میشود. در مرزبندی بین کشورها استفاده از این سیمها متداول است. استفاده از سیم خاردار راه مناسبی برای تقسیم اراضی محسوب میشود. نوع کاربرد مد نظر شما، محل نصب، مشخصات فنی و مقدار سیم مورد نیاز، در نهایت به خرید محصول مناسب منجر خواهد شد.
جنس و مواد اولیه
سیم خاردار از سیم مفتول یا سیم خشک که ماده اولیه بسیاری از محصولات آهنی است؛ ساخته میشود. مفتولها هم از جنسهای متفاوتی مثل مس، استیل یا فولاد تولید میشوند. مفتولها انواع مختلفی مثل مفتول سیاه، مفتول سفید، مفتول کم کربن، کربن متوسط و الکترود جوش دارند. سیمهای مفتولی که بیشتر در بازار استفاده می شوند، از فولاد st37 ساخته شده که در صورت نیاز، گالوانیزه میشوند.
نحوه تولید
این محصول مفتولی در ایران توسط کارگاههای کوچکی تولید میشوند که به طور تخصصی در تولید انواع سیم خاردار فعالیت میکنند. تولید این محصول حفاظتی به دستگاههای مخصوصی نیاز دارد که از نظر فناوری شباهت زیادی به دستگاه تولید توری دارد. بنابراین منطقی است که کارگاههای تولید آن، از سایر قطعات فولادی جداست. به همین دلیل قیمت سیم خاردار وابستگی زیادی به برند تولیدکننده آن ندارد؛ بلکه وابسته به نوع و ضخامت مفتول و خار و جنس مواد اولیه مصرفی است. در تولید این محصول از استاندارد IS278 استفاده میشود.
نصب حصار
شاید با خود فکر کنید که نصب سیم خاردار کار دشواری نیست و به راحتی میتوان آن را انجام داد؛ اما نصب این نوع حصار نیازمند دقت و توجه بسیار زیادی است. وگرنه ممکن است به خودتان صدمه بزنید یا سیم را آنطور که باید نتوانید نصب کنید. آنوقت سیم خاردار برای شما فایدهای نخواهد داشت و فارغ از هزینههای مجدد، باید دوباره برای باز کردن و نصب آن زمان بگذارید.
قبل از اینکه فرآیند نصب را شروع کنید، لوازم و لباسهای ایمنی خود را بپوشید. چکمه، دستکش، عینک و لباس ایمنی از جمله مواردی است که میتواند خیال شما را برای شروع نصب راحت کند. بعد از رعایت ایمنی، باید نقشه قسمتی که قرار است سیم خاردار بکشید را طراحی کنید.
حالا نوبت به سختترین جای کار، یعنی ایجاد یک بست محکم برای کار گذاشتن این سیم ها رسیدید. بست را باید محکم و قوی طراحی کنید تا دوام داشته باشند. برای انجام این کار هم میتوانید میلهها را با توجه به انعطافپذیری و مقاومت فنسها انتخاب کنید. در مرحله آخر هم باید با دقت از انتهای میله تا جایی که میخواهید، سیم خاردار را بکشید و فرآیند نصب را تکمیل کنید.
0 Comments